Zayıf Akım Kablo Nedir?
Teknolojinin gelişmesi ve yaşamın sürdüğü her türden yapıda teknolojik cihaz ve alt yapı sistemlerinin kusursuz iletişiminin sağlanması için kullanılan kablo türleridir. Bu kapsamda yer alan kablo türleri ve detayları şu şekildedir;
Doğru kabinet nasil seçilir?
Bekab ve Lande olarak IT sektörünün yazılım ve donanım altyapısında nelere ihtiyaç duyduğunuzu biliyoruz. Ne var ki, birçoğumuz işin pasif kısmında nelerin gerektiğini unuturuz; enerji kablosu, kabinet yada havalandırma ünitesi gibi.
Son teknoloji Routerlar, Blade Serverlar ve NAS ekipmanlarına yüzlerce saat zaman harcarız ve iyi de yaparız, ancak bunların tümü içinde barındırılacağı güvenilir bir ortama ihtiyaç duyarlar. Sıklıkla en pahalı cihazları ilk önce satın alırız, yine sıklıkla kabinet satin alma işlemi de bir koşuşturma içinde gerçekleşir. Sonuç olarak IT müdürünün gereksinime uyan çözümü bulması, olması gerekenden daha yüksek bir bedel ile muhtemel olur.
İlk önce aktif ekipmanlarınızla neler yapmayı planladığınızı belirleyin, akabinde pratik şekilde rack kabinetlerinde incelediğimiz şu hususlara dikkat edin:
YANGIN ALARM SİSTEMLERİ
Bina ve endüstriyel yapıların, yangına karşı korunmasında, ilk ve en önemli sistemlerden biri yangın algılama sistemleridir. Yangın algılama sistemleri, saha elemanlarının yangını en erken seviyede algılayıp ihbar vermesi vasıtası ile yangına çabuk müdahale imkânı sağlar, mal ve can güvenliğini arttırır.
Yangın algılama sistemleri ikiye ayrılmaktadır; Konvansiyonel ve Adresli Sistemler. Konvansiyonel sistemler uygulamada artık fazla yer almayan eski sistemlerdir. Konvansiyonel sistemlerin yerini Adresli sistemler büyük ölçüde almışlardır. Adresli sistemler Analog ve İnteraktif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
SİSTEM ÇEŞİTLERİ
Yangın algılama sistemleri ikiye ayrılmaktadır; Konvansiyonel ve Adresli Sistemler. Konvansiyonel sistemler uygulamada artık fazla yer almayan eski sistemlerdir. Konvansiyonel sistemlerin yerini adresli sistemler büyük ölçüde almışlardır.
1. Konvansiyonel Sistemler
Zon bazında algılama yapılır. Detektörler ve butonlar tek bir hat üzerine bağlanır. Uygulamada bir zona 20-25 adet eleman bağlanabilir. Bir binanın har katı bir zon olarak projelendirilir ve sadece o katta yangın olduğu izlenebilir.
2. Adresli Sistemler
Nokta – adres bazında algılama yapılır. Detektör ve butonlar tek bir “Loop” – “ Çevrim” üzerine bağlanır. Kablolama; kontrol panelinden çıkar, saha elemanlarına tek tek paralel bağlanır ve en son noktadaki saha elemanından kontrol paneline geri döner. Buna loop diyoruz. Uygulamada bir loop üzerine 128 adet eleman bağlanabilir. Bir bina olduğu gibi tek bir loop üzerinden kontrol edilebilir. Kablodan ve işçilikten tasarruf sağlanır. Loop üzerine bağlanan bütün detektör, buton, ve modül gibi saha elemanlarının her birinin bir adresi vardır ve kontrol panelinden izlenir ve gerektiğinde kontrol paneli arıza durumunu bildirir.
2.1 - Analog Adresli Sistemler
Analog sistemlerde tüm ölçümler saha elemanları tarafından; tüm veri toplama, değerlendirme, depolama ve kontrol, kontrol paneli tarafından yapılmaktadır. Detektörler, ortamdaki duman seviyesi, kirlilik gibi verileri kontrol paneline gönderir. Kontrol paneli, alarm ve arıza gibi uyarıları, detektörlerin seviye kontrollerini yapar.
Her bir detektör, bulunduğu mahalin özelliğine göre, özel parametrelerle programlanır. Anolog Adresli ve diğer Intelligent Adresli sistemlerden en önemli farkı, detektörlere programlanan interaktif algoritmik tabanlı parametrelerdir. Sistem her yangın sensöründen gelen bilgiyi değerlendirir ve bu bilgiden öğrenme yeteneğine sahiptir. Bu basit olarak, bir sensör kirlenmeye başladığında veya kirli bir ortamda bulunduğunda otomatik olarak alarm eşik seviyesini arka plandaki seviyesine göre kompanze etmektedir.(Eşik kompanzasyonu).
Daha karmaşık İnteraktif sistem fonksiyonları, gerçek yangın hadisesi ve yangın olmayan durumları birbirinden çok kolay ayırt edebilmekle birlikte, olası çevresel etkileri filtreler veya sıcaklıktan oluşabilecek değişim etkilerine göre hassasiyetini artırabilir.
Sensörler ve İnteraktif karar verme mekanizması arasındaki kararlılığın net sonucu, yüksek performans, yanlış alarmlara bağışıklık ve daha hassas yangın algılama olarak karşımıza çıkar.
UYGULAMA ALANLARI:
Oteller, Evler, Hastaneler, Alış Veriş Merkezleri, Bankalar, Ticari Binalar, Sinema Salonları, Müzeler, Arşivler, Sanat Galerileri, Okullar, Yurtlar, Kreşler, Fabrikalar ve Üretim Alanları, Askeri Projeler, Denizcilik Sektörü…
Kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla sunan firmamız, geniş ürün yelpazesi ve zengin stoklarıyla müşterilerimizin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde tedarik etmesini sağlamaktadır. Firmamız müşteri odaklı bu yapısıyla tüketicilere her zaman katma değer yaratmaktadır.